Nieuws

Ketting kledingruil. Tubantia vandaag.

22-01-21
Hij is ergens onderweg: een tas vol tweedehandskleding, die langs verschillende adressen in Hengelo en Enschede reist. De kledingkettinglijn telt inmiddels 21 deelnemers en er is veel belangstelling voor, zegt initiatiefnemer Clementine Maathuis.
Het is een eenvoudig systeem, legt de Hengelose uit. "De grote blauwe Ikea-tas wordt door het vorige adres bij je thuis afgeleverd en als er iets leuks tussen zit neem je dat eruit. Kledingstukken die je zelf kwijt wilt stop je er weer in, maar dat hoeft niet per se. En dan breng je de tas naar het volgende adres van de ketting."

Maathuis nam het idee voor de kettingkledingruil over van initiatiefnemers in Amsterdam, waar het project tijdens de eerste lockdown begon als een coronaproof alternatief voor een kledingruilbeurs. Al snel deden er zo'n zeventig vrouwen mee. Initiatiefnemer Nichon Glerum van het Amsterdamse initiatief zei daar eerder over: "Het begon met een tas kleding die bleef staan in verband met corona. Toen ontstond het idee om de tas langs verschillende adressen te laten reizen. Je haalt eruit wat je wilt hebben en stopt er iets in terug waar je zelf op uitgekeken bent."
Het idee is inmiddels in verschillende gemeenten overgenomen van Groningen tot Limburg: 26 kettingen in 23 steden, waaronder nu ook Hengelo/Enschede. Inmiddels zijn er hier 21 deelnemers.
Zo'n zeventig deelnemers is ook wel het maximum, schat Clementine Maathuis in. Want als het er meer zouden worden, is de tas wel érg lang onderweg. Dan wordt het tijd voor een tweede kledingruillijn. Voorlopig is het nog niet zo ver: "Als we groeien, doe ik er gewoon een tweede tas bij, die gaat dan na een maand op weg."
 
Andere effecten
De kledingketting heeft ook andere effecten, zegt ze. Zo leren deelnemers elkaar kennen, onder meer via de groepsapp, waarop ook foto's worden gedeeld van vrouwen die een mooi kledingstuk in de rondreizende tas hebben aangetroffen.
Nog een paar voordelen: "Je bespaart natuurlijk geld, omdat je geen kleding hoeft te kopen." Ook duurzaamheid is een belangrijk motief. "De textielindustrie is immers enorm vervuilend en milieubelastend. Ruilen is daarom een uitstekend alternatief."

Inmiddels is Maathuis een kleine maand bezig met het project, dat begon met het uitnodigen van een aantal adressen in haar agenda. Ze vulde de eerste tas met onder meer een mooie winterjas en een retrojurkje en leverde die af bij het volgende adres. Of haar spullen inmiddels een nieuwe bestemming hebben gevonden weet ze nog niet, want de tas is nog onderweg.

Het is wel de bedoeling dat de kledingstukken in goede staat zijn. "Geen afgedragen spullen, die kun je in de textielcontainers kwijt. Want zelfs kapot of versleten textiel kan weer worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen en materialen."
Vooralsnog doen uitsluitend vrouwen mee. "Maar de eerste twee mannen hebben al belangstelling getoond!"

Meer info: kettingkledingruil.nl

Nieuw nieuws

13-01-21
Beste Ruilkringers

Eindelijk heb ik de knoppen gevonden waarmee oud nieuws kon worden verwijderd.
Nu kan deze rubriek weer vollopen met nieuwe nieuwtjes.
Dus mocht u iets van nieuw nieuws hebben....
Er is weer ruimte.

13-1-2021
Hans Mulder