Over de Ruilkring Enschede


Doe jij iets voor mij, dan doe ik iets voor een ander!

Wil je bijvoorbeeld hulp bij het onkruid wieden en ben je zelf een kei in behangen? Dan helpt Mirjam je met de tuin en ga je zelf behangen bij Jacqueline. Heb je zelf geen auto en heb je soms vervoer nodig van grotere spullen? Repareer je zelf graag fietsen? Meerdere mensen lenen bij onze Ruilkring soms hun auto uit en jij plakt een lekke band voor Miranda. Het ruilen hoeft dus niet één op één! Dat kan doordat we werken met een eigen munt: de noaber. Wat is de waarde van een noaber? Als richtlijn houden we aan: 16 noabers is 1 uur werk.

Andere voorbeelden: hulp bij gecrashte computer, sollicitatiebrieven schrijven, de was strijken, behangen, 
zangles, Spaans leren, hulp in de tuin, etcetera.


Van ruilen komt toch huilen?

Bij ons komt van ruilen nooit huilen, want ruilen is leuk! En ruilen is niet alleen voor mensen met met weinig geld. Bij de Ruilkring Enschede zijn allerlei mensen actief. Als je meedoet aan de Ruilkring kun je je meer permitteren. Je kan ook eens nieuwe, misschien wel luxe dingen proberen als andere leden die aanbieden. Ook kun je nieuwe mensen ontmoeten! Een netwerk opbouwen, bijvoorbeeld als je nog niet lang geleden verhuisd bent naar Enschede.


Hoe functioneert het?

Via een geautomatiseerd systeem en je eigen Noaber-rekening.kun je internetbankieren. Iedereen ontvangt bij aanmelding een eigen rekening. Op elk moment kun je via de computer zien hoeveel Noabers je hebt verdiend en wat je hebt uitgegeven. Als iemand wat voor je gedaan heeft, dan kun je hem of haar betalen via dit systeem. Dit heet het NoaberAdministratieSysteem (NAS).


Hoe leer ik mensen kennen om mee te ruilen?

Als je mensen van de Ruilkring hebt leren kennen, dan gaat het ruilen makkelijker. Immers, iemand die je niet kent, nodig je niet zo gauw thuis uit om bijvoorbeeld bij je te komen klussen of op je kind te komen passen. Om deze reden organiseren we op diverse locaties regelmatig tuinfeesten, wandelingen, picknicks en andere activiteiten. Het ruilen staat hierbij natuurlijk vaak centraal.


Iets voor iemand doen en iets voor mij doen

Bij de Ruilkring zijn er mensen die het makkelijker vinden om te geven dan te nemen. Andere mensen hebben er geen moeite mee om ook iets voor zichzelf te vragen. Beide type mensen mogen Ruilkring komen handelen.

Wel is het heel belangrijk dat zowel het geven als het ontvangen in evenwicht is. Het hoort bij het systeem dat er leden in de plus en dat er leden “rood” staan, het totaal komt dan op NUL uit. Sparen heeft geen zin, er is geen rente! Rood staan is een stimulans om te handelen, zo hou je de vaart erin. Het is belangrijk dat je bij het verlaten van de Ruilkring, om welke reden dan ook, je Noaberstand op NUL zet.